Blog

Jaarverslag 2018

Dit jaarverslag heeft betrekking op het kalenderjaar 2018.
Per 31 december 2018 was het ledenbestand als volgt samengesteld:

1   Grand Maître d’honneur
André Olijslager
2   Commandeurs d’honneur
Martijn Vogelzang
Philippe Lalliot, Ambassadeur de France
2   Membres d’honneur
Véronique Sanders (Château Haut-Bailly)
Alexander van Beek (Château du Tertre en Giscours)

49 Commandeurs

4   Chevaliers dans l’Ordre du petit Sabot
Marc Verpaelen (Giscours/du Tertre)

Jérôme Heranval (Durfort-Vivens)

Laurent Vonderheyden (Monbrison)

Georges Haushalter (Compagnie Medocaine)

Onze Commanderie bestaat sedert 1979

Met ingang van 1 januari 2018 was het aantal Commandeurs 45 door de Intronisatie tijdens het Najaars-Chapître in het Amstelhotel in Amsterdam van Eline Westerhof en Friso Verschoor. Er waren geen uittredende Commandeurs.

In 2018 mochten wij vier nieuwe Commandeurs verwelkomen: Noël Vanwittenbergh en Bas van Beek werden tijdens het Voorjaars-Chapître in Château de Engelenburg in Brummen en Jakob Slis en Olivier Guillaumond werden tijdens het Najaars-Chapître in de Résidentie van de Franse Ambassadeur Pierre Lalliot in Den Haag op passende wijze geïntroniseerd. Er was één opzegging van lidmaatschap: Patrick Mol heeft om diverse redenen zijn lidmaatschap beëindigd. Per saldo is ultimo 2018 het aantal Commandeurs 49.

Het jaar 2018 was wederom een mooi en indrukwekkend jaar voor onze Commanderie, waarbij met name acht activiteiten in het oog springen:

1. Op 26 januari vond het 116ᵉ Chapître, tevens ALV plaats in Stadskasteel Oudaen in Utrecht. Dit in navolging van het 110ᵉ en 113ᵉ Chapître. De centrale ligging van deze locatie en de goede bereikbaarheid middels het O.V. zorgde ook nu weer voor een ruime opkomst (24 aanwezigen).

De notulen van deze ALV-vergadering staan op het besloten gedeelte van onze website: www.commanderiedebordeaux.nl onder het kopje Secrétaire.

2. Op 5 februari was de jaarlijkse proeverij van de UGCB en Perswijn in de Wintertuin van Krasnapolsky in Amsterdam. Er werden ongeveer 100 Grands Crus (wit en rood) uit de Bordeaux ter proeverij aangeboden. Ook dit jaar was onze Commanderie actief als partner bij de organisatie, hetgeen opnieuw leidde tot een substantiëel aantal bezoekers aan dit evenement. De proeverij was wederom een groots en sfeervol succes met prachtige wijnen, en er was het weerzien van inmiddels een aantal bekende gezichten: er ontwikkelt zich een fraaie gewoonte . Onze Commanderie speelde ook een rol in de organisatie van de afterparty voor professionals in restaurant de Klepel te Amsterdam.

3. Op uitnodiging van de Grand Maître vond op 10 maart een wijnproeverij (St. Julien) en kennismaking plaats ten huize van de G.M. Uitgenodigd waren het C.P. , Potentiële Candidats, Candidats en potentiële Impétrants. Daarnaast enkele recent geïntronseerde Commandeurs. Het werd een ongelooflijk mooie wijnproeverij in een sfeervolle ambiance. Iedereen was zeer enthousiast en genoot van dit initiatief om elkaar en petit comité beter te leren kennen.  Het is tevens een goede methode om nieuwelingen meer met elkaar te verbinden, hetgeen de onderlinge band ten goede zal komen. Hopelijk komt er een vervolg.

4.  Het Voorjaars-Chapître, tevens 117ᵉ Chapître vond op 14 april plaats in Château de Engelenburg in Brummen onder het motto Bordeaux et Afrique du Sud au Château Boutg Angélus. Het C.E., bestaande uit Jos Bruins en Martijn Cysouw, had een aantal evenementen georganiseerd: facultatief golfen, waarna er twee Masterclasses waren: een blindproeverij St Julien versus Zuid Afrika, gehouden door de twee vinologen van het Château (waar Zuidafrikaanse wijnen een vooraanstaande positie hebben). Één class voor de Commandeurs en één voor de overige deelnemers: een geslaagd experiment. Na de classes was de receptie op een zonovergoten terras, het bleek het begin van een memorabele zomer. Tijdens het Chapître waren er twee intronisaties: Bas van Beek tot Commandeur, en Noël Vanwittenbergh tot Commandeur de Mérite, dit vanwege zijn bijzondere kwaliteiten als Sommelier. Wij hebben al veel genoten van zijn kwaliteiten en verwachten dat hij ons in de toekomst nog veel speciale wijnmomenten zal bezorgen. Tijdens het diner gaf Jakob Slis een presentatie van zijn C.V., zijn wijnpassie en zijn vineuze toekomstverwachting, dit in het kader van zijn Candidat-stelling. Er waren 51 Commandeurs en gasten.

5. De Wijnreis: 30 mei t/m 2 juni. Het C.E., bestaande uit Onze Vinothécaire Thierry Wildbergh en Martijn Cysouw heeft een fabelachtige reis samengesteld. Het was dit keer een toeristische wijnreis, die we echter wel mochten scharen onder de categorie Technische Wijnreis: prachtige Châteaux, schitterende en gevariëerde inleidingen en rondleidingen,  mooie proeverijen, schitterende lunches en diners. Onwaarschijnlijk hoe persoonlijk de ontvangsten waren bij fascinerende mensen, op eminente locaties, waarbij ook onze G.M. in zijn element was in het kader van o.a. het uitdiepen van onze relaties in de Bordeaux. Vermeldenswaardig is natuurlijk ook de onderscheiding voor Laurent Vonderheyden van Château Monbrison: hij werd benoemd tot Chevalier dans l’Ordre du Petit Sabot. Wij hielden er een mooie Monbrisonhoed aan over. Het volledige programma wordt nog geplaatst op de website. Liefst 29 personen hebben van deze prachtige wijnreis kunnen genieten.

6. Op 6 september vond een Masterclass plaats, georganiseerd en gegeven door onze kersverse Commandeur de Mérite Noël Vanwittenbergh. Samen met onze Vinothécaire Thierry vormde hij het C.E. Het motto van deze masterclass, die in de Kersentuin in Amsterdam werd gehouden was De Parels van de Linker Oever en aansluitend was er een diner. Unaniem was iedereen zeer onder de indruk van de te proeven wijnen, maar met name van de passie, kennis en overdrachtsvermogen van Noël. Onder de titel Bordeaux en zijn wijnen, Terroir & Druiven  nam hij iedereen mee in zijn proeftocht, die voor de meeste van zijn deelnemers tot een ongekende diepgang leidde, een proeve van zijn bekwaamheid, een ware Commandeur de Mérite.  Er waren 27 Commandeurs aanwezig.

7. Op 11 oktober vond de Thuisproeverij plaats bij Koen Limperg, die ons samen met Lydia zeer gastvrij heeft ontvangen. Koen had zelf een fraaie annonce:  Grapes Shoot Out: Saint Julien versus Pauillac. Onze Vinothécaire had diverse Commandeurs gevraagd een fles in te brengen, gelijkelijk verdeeld over Saint Julien en Pauillac. De proeverij was blind: telkens werd een vertegenwoordiger

uit beide kampen geproefd en beoordeeld, waarna steeds een winnaar werd gekozen. Daarna volgde de deblindering om te zien waar de punten heen gingen. Het was een leuke methode om intens te proeven en te kiezen. Verrassend was dat er uiteindelijk een gelijke stand resulteerde. Tijdens de proeverij was er prachtige catering, en na de proeverij heeft Régent Lukas van den Heuvel op zijn onnavolgbare wijze weer een mooie veilig van kelderbloemen gehouden ter vermaak en aanvulling van het wijnbudget. Er waren 21 Commandeurs.

8. Het Najaars-Chapître (118ᵉ) vond op 17 november plaats in Den Haag. Het  Comité Exécutif  bestaande uit Hub. Harmeling en André Olijslager, met waar nodig ondersteuning, heeft er een opmerkelijke gebeurtenis van gemaakt.  Het motto: Le Saint Julien à la Mer du Nord. Voorafgaand was er op 16 november een Diner d’Acceuil bij Lemon Grass aan de Scheveningse haven: een feestelijk onthaal van onze Franse gasten. Op 17 november volgde een vol programma, dat zich geheel afspeelde op de Résidence van de Franse Ambassadeur Philippe Lalliot, die ons daar voor de gehele dag had uitgenodigd. De ochtend begon met een Masterclass voor vooraanstaande en veelbelovende Sommeliers, geleid door Ronald de Groot en Commandeur Noël Vanwittenbergh. ’s Middags was er een bijzonder mooie proeverij van wijnen van onze Franse gasten uit Saint Julien, die meer dan 50 % van de Appelation vertegenwoordigden, onder wie 7 Grand Cru’s, Châteuax die die ook het prachtige diner zouden begeleiden. Maar eerst was er de receptie en het Chapître, waar aan Stefan Koudstaal, Elisabeth Perlee en Iman Brinkman de tijdelijke status van Candidat Impetrant is verleend, en vervolgens Jakob Slis en Olivier Guillaumond werden geïntroniseerd. Georges Haushalter (Compagnie Medocaine) werd bevorderd tot Chevalier dans l’Ordre du Petit Sabot. Evenals vorig jaar haalde de Commanderie weer prominent de pagina’s van de Telegraaf. Het diner vormde met inbreng van onze Franse gasten een gezellige afsluiting van dit 118ᵉ Chapître, dat door het C.E perfect was georganiseerd. Bij de proeverij waren liefst 120 Commandeurs en gasten, bij het Chapître ongeveer 80.

Nog zeker vermeldenswaardig was dat Noël Vanwittenbergh dit jaar twee onderscheidingen binnenhaalde: de verkiezing tot Beste Gastheer van de Benelux door Culinaire Saisonnier en de toekenning van de Michelin Award Sommelier Nederland 2019.

Het Conseil Privé kwam het afgelopen verenigingsjaar 6 maal met veel genoegen in vergadering bijeen onder het genot van door ieder meegebrachte kelderschatten. Het Conseil Privé bestaat uit de volgende Commandeurs:

Hub. Harmeling                              Grand Maître

Jan van Doesburg                           Secrétaire, Vice-Grand Maître

Thierry Wildbergh                         Vinothécaire

Rob Versteegh                                 Trésorier

Lukas van den Heuvel                  Régent

Martijn Cysouw                              Grand Chambellan

Het C.P. is gelukkig met de continue groei en diversificatie van onze Commanderie en streeft er naar die te continueren

logo1Commanderiekleiner

Bordeaux toujours Bordeaux

Lichtenvoorde, 19 januari
Jan van Doesburg

Vice Grand-Maître en Secrétaire van de Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas

Ambities van de Grand-Maître

Unknown

 

 

IMG 3426

 

Sinds februari 2015 ben ik verkozen tot Grand Maître en samen met het bestuur (het zogenaamde Conseil Privé) zijn een aantal duidelijke ambities voor de komende vier jaren vastgesteld.

Allereerst hebben we als bestuur de twee meest karakteristieke kenmerken van onze nationale Commanderie geïdentificeerd:

  • Onze voorliefde voor Bordeaux wijnen en onze belangstelling om over die wijnen meer te weten te komen zowel door proeverijen als door informatieoverdracht;
  • Deelgenoot en onderdeel te zijn van de internationale Franse wijncultuur, inclusief de rituelen en ceremonies die daar bij horen en een (minimale) beheersing van de Franse taal, al is het maar om met de Chateaux eigenaren die ons uit Frankrijk komen bezoeken over wijn te kunnen praten.

IMG 0108

In de tweede plaats willen we de traditie koesteren en tegelijkertijd voorkomen dat die onze ontwikkeling zou belemmeren. Op dit moment bestaat onze wijnclub uit 40 Commandeurs van verschillende leeftijd, uit verschillende delen van het land en van verschillend geslacht. Een aantal van ons hebben Bordeaux wijnen in onze kelders die we graag met elkaar delen; met name ook met jonge wijnliefhebbers die belangstelling hebben voor de specifieke kenmerken en kwaliteiten van wijnen uit de Bordeaux.

 

In de derde plaats komen wij met alle Commandeurs tenminste drie keer per jaar bij elkaar voor een mooie en instructieve proeverij en een feestelijke avond. Belangrijker nog zijn de proeverijen die we bij een van ons thuis organiseren. Elke Commandeur brengt dan zijn eigen “best bottle” mee in een bepaalde categorie. De rij met lege flessen na afloop is vaak buitengewoon en opgebouwd uit de mooiste flessen die een aantal van ons in hun kelder hadden bewaard, dan wel de mooie flessen die anderen (die geen kelder hebben) bij hun wijnwinkelier hadden bemachtigd. Als Commanderie bouwen we ook aan onze eigen voorraad Bordeauxwijnen zodat deze kunnen ouderen en op toekomstige bijeenkomsten kunnen worden gedronken.

 

Karel

In de vierde plaats doen we ons voordeel met de Patronage van het Grand Conseil in Bordeaux. Deze verbondenheid verschaft ons geïnstitutionaliseerde relaties met wereldberoemde producenten in de Bordeaux. Vooral tijdens onze quasi-jaarlijkse wijnreizen (vier dagen) brengt dit de mogelijkheid mee om uiteenlopende Chateaux te bezoeken voor een proeverij, voor de lunch of voor een diner.

Onze prioriteiten voor de komende vier jaren zijn als volgt:

Giscours

  • Nieuwe Commandeurs identificeren waarvan bij voorkeur de helft vrouwen;
  • De zichtbaarheid van onze Commanderie vergroten door samen te werken met bevriende organisaties (bijvoorbeeld de Union de Grand Crus) uit de Bordeaux streek en door wijnevenementen te organiseren in Nederland in samenwerking met anderen zoals het blad Wijnpers en verschillende wijnhandelaren in Nederland;
  • Bordeaux wijnen en de promotie daarvan centraal stellen bij onze plannen en prioriteiten. Het is tenslotte de Bordeaux wijn die de gemeenschappelijke noemer is van onze groep. Ons doel is om samen van wijn te genieten en daarover te leren, ongeacht leeftijd, status of inkomen.

 

Dining

 

Om deze ambities te verwerkelijken willen we nieuwe contacten leggen vooral met vrouwen en mannen die het leuk vinden om met anderen wat tijd (en een goed glas Bordeaux) te delen; soms in een wat formele, maar altijd in een sfeer van saamhorigheid. Een ieder die hierover meer wil weten, nodigen wij graag uit om contact te leggen met een email aan secretaire@commanderiedebordeaux.nl

Bordeaux toujours Bordeaux

 

Hub. J. Harmeling

Grand Maitre de la Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas

 

Bericht van de Grand-Maître 2018

Unknown

 

 

Line-up ALV 2017

 

Chers Commandeurs et ami(e)s,

Graag wens ik jullie een gezegend en voorspoedig nieuw jaar 2018

Voor het “oude” jaar ben ik jullie mede namens het Conseil Privé erkentelijk. Erkentelijk voor de actieve bijdragen die Commandeurs van den Heuvel, de Lussanet, Kist, Timmers, Beck en Schreinemachers hebben geleverd door de drie chapîtres in 2017 zo succesvol voor te bereiden en te doen verlopen. Ghislaine heeft daarnaast ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de Krasnapolsky proeverij met de UGCB. Dave vervulde tevens een wezenlijke rol bij de proeverij bij de Gouden Leeuw in Voorschoten. Commandeur Ansems stelde zowel zijn huis als zijn zonnig en voornaam gelegen parkeerplaats aan de Herengracht ter beschikking voor de thuisproeverij op 1 juni met het thema Pessac Leognan en de wijnveiling.

Thuisproeverij juni 2017

Het “activisme” van Commandeurs is (naast prioriteit voor diversificatie, integratie en gerichte profilering) een belangrijk punt voor dit Conseil Privé; een vereniging waarin alle leden een bijdrage leveren; 46 kunnen (en weten) méér dan zes.

Ook de Parrains van 2018 verdienen daarom vermelding: het actief bevorderen van verjonging en diversificatie van ons ledenbestand is zonder meer een verdienste. Dank daarom aan Thierry Wildberg, Bas Ansems, Wouter Butzelaar, René Weijerman, Rob Versteegh en Chris Zanders voor hun inspanningen in dit verband.

Najaars-Chapître 2017 Amstel Hotel Amsterdam

Ook andere Commandeurs hebben hun bijdrage geleverd door op en aanmerkingen te delen met leden van het Conseil Privé, en deze niet te beperken tot de wandelgangen. Veelal zijn deze aansporingen en vragen een goed teken van betrokkenheid en relevante feedback voor zowel het Conseil Privé als voor de Grand Maître. Onder andere heeft het ons tot het inzicht gebracht dat de dadendrang, het aanpassen van regelgeving, het opstellen van organisatieprotocollen en het sterke accent op méér dan “pappen en nathouden” waarvoor wij ons als Conseil Privé sterk maken, voor jullie als Commandeurs ook een belasting kan vormen en dat daarover onzerzijds in ieder geval beter en beargumenteerd kan worden gecommuniceerd.

De Telegraaf

Bij de ALV op 26 januari a.s. hoop ik zeer jullie te treffen en zal ik deze laatste alinea graag kort uitwerken en toelichten. Voor nu sluit ik af met een hartelijke groet en een woord van dank dat wij als Conseil Privé het nieuwe jaar beginnen met de levenskrachtige, authentieke en vriendschappelijke groep die jullie vormen.

Cheers.

Bordeaux toujours Bordeaux

Hub. J. Harmeling

Grand Maitre de la Commanderie de Bordeaux aux Pays Bas

 

 

 

 

 

Rapport annuel 2017

Ce rapport annuel concerne l’année civile 2017.

Au 31 décembre 2017, la composition de l’association était la suivante:

1   Grand Maître d’honneur
André Olijslager
2   Commandeurs d’honneur
Martijn Vogelzang
Philippe Lalliot, Ambassadeur de France
2   Membres d’honneur
Véronique Sanders (Château Haut-Bailly)
Alexander van Beek (Château du Tertre en Giscours)

46 Commandeurs

2   Chevaliers dans l’Ordre du petit Sabot
Marc Verpaelen (Giscours/du Tertre)
Jérôme Heranval (Durfort-Vivens)

Notre commanderie existe depuis 1979

Au 1er Janvier 2017, le nombre des commandeurs se montait à 44. Ce nombre fut atteint grâce aux deux intronisations effectuées en 2016 durant le Chapitredu Printemps au Domaine  de ‘’Lauswolt ’’ à Beetsterzwaag,  à savoir celles de  Monsieur Dirk Jan Arnoldet de Monsieur Aart Schutten  et ensuite grâce aux deux autres intronisations effectuées au cours du Chapitred’Automne au KZ&RV  ‘DE MAAS’ à Rotterdam concernant Monsieur Dave Beck et Monsieur Leo Timmers. La Commanderie a déploré en 2016 la résiliation de l’adhésion du Commandeur Gert Jan Kramer et le décès du Commandeur Klaas Dijkstra.

En 2017, la Commanderie a accueilli deux nouveaux commandeurs: Mademoiselle Eline Westerhof et Monsieur Friso Verschoor qui ont été fait membres solennellement lors du Chapitre d’Automne  au Amstel Hotel d’Amsterdam. Aucune résiliation n’a été enregistrée l’année passée.

L’année 2017 a encore été une belle et impressionnante année pour notre Commanderie avec six activités qui ont bien retenu l’attention des Commandeurs:

Le 3 février, le 113ᵉ Chapitre mais aussi l’Assemblée Générale ont été tenus au Stadskasteel Oudaen à Utrecht. Ceci à la suite du 110Chapitre qui avait été en 2016 également tenu à cet endroit. La situation centrale aux Pays-Bas  de cet établissement et sa bonne accessibilité par  transports publics ont assuré une bonne participation ( 27 participants)

Le procès-verbal de cette Assemblée Générale se trouve dans la section protégée de notre site internet:
www.commanderiedebordeaux.nl sous la rubrique Secrétaire.

Le 6 Mars, a eu lieu la dégustation annuelle de l’ UGCB (Union des Grands Crus de Bordeaux ) en présence de la presse professionnelle du vin , dans le jardin d’hiver de L’hôtel Krasnapolsky à Amsterdam. Environ 100 Grands Crus de Bordeaux (blanc et rouge) ont été offerts à la dégustation. De nouveau en 2017, la Commanderie a été active en tant que partenaire dans l’organisation de cette manifestation, ce qui s’est traduit de nouveau par un grand nombre de visiteurs pour cet événement et le gain d’une place encore plus importante pour notre commanderie dans l’organisation de cet évènement en 2018. La dégustation a été de nouveau un grand succès. Notre commanderie a joué également un rôle majeur dans l’organisation de l’ ‘after-party ‘ pour les professionnels dans le restaurant ‘Klepel’ à Amsterdam sponsorisée par la maison de Bruijn Wijnkopers.

Le 6 mai Le Chapitre du printemps, également 114ème Chapitre, a eu lieu au club-house de la Koninklijke Haagsch GCC (Golf Country Club), sous la devise Retour vers l’essentiel: la Saveur, l’Arôme et l’Amitié.

Le C.E. composé des Commandeurs Albert Jan Kist et Leo Timmers avait à l’esprit d’organiser  un Chapitre de base : un repas décent avec de beaux vins, auquel nous avons fait acte de présence avec un style ‘casual chic‘. Fidel à ce style, une dégustation surprenante de Crus Bourgeois a été organisée avec une grande qualité. Qualité retrouvée tout au long du dîner. Avant le Chapitre, une visite du musée Voorlinden était possible.

L’atmosphère de ce Chapitre fut détendue. Durant le dîner, Mademoiselle Eline Westerhof et Monsieur Friso Verschoor ont fait une présentation étincelante de leur CV respectif, de leur passion pour le vin et ont exprimé leurs attentes vineuses futures et ceci dans le contexte de leur présentation de Candidature au titre de Commandeurs. 47 Commandeurs et invités ont participé à ce chapitre.

Le 1erjuin La dégustation ‘à la maison’ a eu lieu cette année chez le Commandeur Bas Ansems en présence de sa charmante épouse Diana. Les vins (Graves et Pessac-Léognan) ont été fournis par les commandeurs suite à la demande du Vinothécaire Thierry Wildbergh. Ce fut une dégustation mémorable, gratifiée d’un beau temps. Par conséquence, la dégustation a pu avoir lieu dehors sur le bord du canal Herengracht: un scénario de rêve avec de beaux vins, une restauration parfaite et une hôtesse et un hôte particulièrement accueillants. Lorsque le temps se refroidit nous sommes tous rentrés dans la maison élégante et charmante de nos hôtes, où la vente aux enchères de vin, désormais célèbre, menée par notre Régent Lukas van den Hauvel, a eu lieu. ce fut une belle réussite. Il y avait 25 participants.

Il y a quelques années, l’idée d’effectuer un atelier à «de Gouden Leeuw» à Voorschoten avait été émise. Le 8 septembre 2017, ce fut une réalité. Commandeur Dave Beck organisa cet événement avec Monsieur Vic van Eeden de Valk Wijnhandel / Versmarkt. Suite à une réception au restaurant ‘Mimi’ et suite à la courte visite du marché frais, un atelier de dégustation verticale s’est tenu avec 3 années du Château Cantemerle, 4 années du Château Dominique et 4 années du Chateau Rieussec. Une discussion profonde et très animée s’est engagée sous la supervision de Dave Beck. un dîner dans le restaurant ‘Upstairs’ a conclu la soirée. Il y avait 27 participants.

le 11 novembre Le Chapitre d’automne (115ᵉ) a eu lieu à Amsterdam. Le Comité Exécutif composé du commandeur Dave Beck et du commandeur Ghislaine Schreinemachers, soutenu par le commandeur Lukas van den Heuvel, a réussi un événement remarquable. Le préprogramme consistait en la visite du musée de l’Hermitage à Amsterdam (organisée par le commandeur Lukas van den Heuvel ) avec une conférence donnée par la Conservatrice du Musée et une visite guidée. 65 participants ont saisi cette chance unique. La suite du programme se passait à l’hôtel Amstel à Amsterdam. La dégustation avec plus d’une centaine de visiteurs a été un succès éclatant : grâce à un effort soutenu du Vinothécaire, Monsieur Thierry Wildbergh, un Patronage a été obtenu des châteaux exceptionnels du PESSAC-LÉOGNAN.

La suite a consisté en une réception dans le Foyer et sur la balustrade de l’hôtel et l’intronisation de deux nouveaux commandeurs, Mademoiselle Eline Westerhof et Monsieur Friso Verschoor, ainsi que l’intronisation de son excellence l’Ambassadeur de France aux Pays-Bas, Monsieur Philippe Lalliot en tant que Commandeur d’Honneur. Une photo prise à cette occasion et un article sont parus dans le journal ‘ De Telegraaf’ du 2 décembre. Le dîner dans la magnifique salle ’Spiegelzaal ‘ était une agréable conclusion de ce 115ᵉ Chapître, parfaitement organisé par le C.E..

Pendant le dîner, les candidats postulants au titre de Commandeurs, Monsieur Bas van Beek et Monsieur Olivier Guillaumond, ont donné une présentation étincelante de leur CV respectif, de leur passion pour le vin et de leurs attentes futures en matière de vin, devant 98 convives, (commandeurs et invités ).

 

Ajoutons que dans la matinée précédant le Chapitre d’automne, le Commandeur Dave Beck et le journaliste Jan van Lissum ont organisé une dégustation professionnelle à l’hôtel Amstel pour les jeunes sommeliers de nombreux restaurants renommés de la région d’Amsterdam, les vins de Bordeaux ont été alors placés sous les ‘spotlights‘ de la profession. Un article à ce propos sera publié par Jan van Lissum.

 

Le Conseil Privé s’est réuni avec grand plaisir à 6 reprises au cours de l’année dernière et a apprécié les trésors provenant des celliers de chacun. Le Conseil Privé est composé des Commandeurs suivants :

Hub. Harmeling             Grand Maître
Jan van Doesburg          Secrétaire
Thierry Wildbergh         Vinothécaire
Rob Versteegh                Trésorier
Lukas van den Heuvel  Régent
Martijn Cysouw             Grand Chambellan

En 2016 et 2017, le CP a reçu des demandes d’un certain nombre de personnes très intéressées par la Commanderie et une éventuelle adhésion. Le CP examine ces demandeset informera les Commandeurs des progrès accomplis via le Secrétaire.
Lichtenvoorde, 10 janvier 2018

Translation: Sylvie Butzelaar.

Bordeaux toujours Bordeaux

Jan van Doesburg
Vice Grand Maître, Secrétaire

Ambitions du Grand-Maître

Franse vlag

Tertre

 

En Février 2015  j’ai été élu Grand Maître et en accord avec le Conseil Privé nous avons adopté un certain nombre d’objectifs clairs concernant les quatre prochaines années.

Tout d’abord, le Conseil a identifié les deux traits les plus caractéristiques de notre Commanderie aux Pays-Bas:

  • Notre amour des vins de Bordeaux et de notre désir d’en apprendre plus sur ces vins par le biais de dégustations ou lors de séances de formation;
  • Nous partageons et sommes partie intégrante de la culture Française internationale du vin, y compris les rituels et les cérémonies qui y sont associés ainsi qu’une maîtrise (minimale) de la langue française, ne serait-ce que pour discuter Vin avec les propriétaires de Châteaux qui nous rendent visite de France.

 

IMG 8908

Deuxièmement, nous tenons à chérir la tradition sans pour autant nuire à notre développement. À présent, notre association est composée de [40] Commandeurs de différents âges, sexes et régions des Pays-Bas. Nombre d’entre nous ont des vins de Bordeaux dans nos caves que nous partageons volontiers; en particulier avec les jeunes amateurs de vins qui sont intéressés par les caractéristiques et les qualités spécifiques des vins de Bordeaux.

 

Troisièmement, tous les Commandeurs se rassemblent au moins trois fois par an pour une dégustation belle et instructive et une soirée festive. Plus important encore, nous organisons des dégustations dans les maisons des uns et des autres. Chaque Commandeur apporte alors sa propre “meilleure bouteille” dans une catégorie spécifique. La rangée de bouteilles vides est ensuite souvent extraordinaire et construit à partir des meilleurs bouteilles que quelques-uns d’entre nous avaient préservé dans leur cave, ou les belles bouteilles que d’autres (qui ne disposent pas d’une cave) avaient dénichées chez leur détaillant de vin. En tant que Commanderie nous constituons aussi notre propre cave de vins de Bordeaux afin qu’ils puissent vieillir et être bus lors de futures réunions.

 

Wittewijn

 

Enfin, nous bénéficions du Patronage du Grand Conseil à Bordeaux. Cette connexion nous donne accès à des relations institutionnalisées avec les producteurs de renommée mondiale à Bordeaux. Surtout lors de nos voyages quasi-annuels (quatre jours), ce Patronage nous permet d’avoir l’occasion de visiter différents châteaux pour une dégustation, un déjeuner ou un dîner.

Bordeaux 2010 213

Nos priorités pour les quatre prochaines années sont les suivantes:

Identifier de nouveaux Commandeurs, dont la moitié seront de préférence des femmes;

Augmenter la visibilité de notre Commanderie en collaborant avec des organisations amies de la région de Bordeaux (par exemple, l’Union des Grand Crus) ou en organisant des événements autour du vin aux Pays-Bas en coopération avec d’autres, comme le magazine Wijnpers et divers marchands de vins aux Pays-Bas;

 

 

Les vins de Bordeaux et leur promotion sont au cœur de nos plans et de nos priorités. Après tout, le vin de Bordeaux est le dénominateur commun de notre groupe. Notre objectif est de profiter des vins tous ensemble et apprendre à leur sujet, indépendamment de notre âge, de notre statut social ou de notre revenu.

Diner

Pour réaliser ces aspirations, nous voulons établir de nouveaux contacts en particulier avec des femmes et des hommes qui souhaitent partager un moment (et un verre de Bordeaux) les uns avec les autres; parfois dans un cadre un peu plus formel, mais toujours dans un esprit de camaraderie. Toute personne qui souhaite en savoir plus est invitée à se connecter par e-mail à secretaire@commanderiedebordeaux.nl

Bordeaux toujours Bordeaux

Hub. J. Harmeling

Grand Maitre de la Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas

Translation: Laure Wessemius