Blog

Jaarverslag 2018

Dit jaarverslag heeft betrekking op het kalenderjaar 2018.
Per 31 december 2018 was het ledenbestand als volgt samengesteld:

1   Grand Maître d’honneur
André Olijslager
2   Commandeurs d’honneur
Martijn Vogelzang
Philippe Lalliot, Ambassadeur de France
2   Membres d’honneur
Véronique Sanders (Château Haut-Bailly)
Alexander van Beek (Château du Tertre en Giscours)

49 Commandeurs

4   Chevaliers dans l’Ordre du petit Sabot
Marc Verpaelen (Giscours/du Tertre)

Jérôme Heranval (Durfort-Vivens)

Laurent Vonderheyden (Monbrison)

Georges Haushalter (Compagnie Medocaine)

Onze Commanderie bestaat sedert 1979

Met ingang van 1 januari 2018 was het aantal Commandeurs 45 door de Intronisatie tijdens het Najaars-Chapître in het Amstelhotel in Amsterdam van Eline Westerhof en Friso Verschoor. Er waren geen uittredende Commandeurs.

In 2018 mochten wij vier nieuwe Commandeurs verwelkomen: Noël Vanwittenbergh en Bas van Beek werden tijdens het Voorjaars-Chapître in Château de Engelenburg in Brummen en Jakob Slis en Olivier Guillaumond werden tijdens het Najaars-Chapître in de Résidentie van de Franse Ambassadeur Pierre Lalliot in Den Haag op passende wijze geïntroniseerd. Er was één opzegging van lidmaatschap: Patrick Mol heeft om diverse redenen zijn lidmaatschap beëindigd. Per saldo is ultimo 2018 het aantal Commandeurs 49.

Het jaar 2018 was wederom een mooi en indrukwekkend jaar voor onze Commanderie, waarbij met name acht activiteiten in het oog springen:

1. Op 26 januari vond het 116ᵉ Chapître, tevens ALV plaats in Stadskasteel Oudaen in Utrecht. Dit in navolging van het 110ᵉ en 113ᵉ Chapître. De centrale ligging van deze locatie en de goede bereikbaarheid middels het O.V. zorgde ook nu weer voor een ruime opkomst (24 aanwezigen).

De notulen van deze ALV-vergadering staan op het besloten gedeelte van onze website: www.commanderiedebordeaux.nl onder het kopje Secrétaire.

2. Op 5 februari was de jaarlijkse proeverij van de UGCB en Perswijn in de Wintertuin van Krasnapolsky in Amsterdam. Er werden ongeveer 100 Grands Crus (wit en rood) uit de Bordeaux ter proeverij aangeboden. Ook dit jaar was onze Commanderie actief als partner bij de organisatie, hetgeen opnieuw leidde tot een substantiëel aantal bezoekers aan dit evenement. De proeverij was wederom een groots en sfeervol succes met prachtige wijnen, en er was het weerzien van inmiddels een aantal bekende gezichten: er ontwikkelt zich een fraaie gewoonte . Onze Commanderie speelde ook een rol in de organisatie van de afterparty voor professionals in restaurant de Klepel te Amsterdam.

3. Op uitnodiging van de Grand Maître vond op 10 maart een wijnproeverij (St. Julien) en kennismaking plaats ten huize van de G.M. Uitgenodigd waren het C.P. , Potentiële Candidats, Candidats en potentiële Impétrants. Daarnaast enkele recent geïntronseerde Commandeurs. Het werd een ongelooflijk mooie wijnproeverij in een sfeervolle ambiance. Iedereen was zeer enthousiast en genoot van dit initiatief om elkaar en petit comité beter te leren kennen.  Het is tevens een goede methode om nieuwelingen meer met elkaar te verbinden, hetgeen de onderlinge band ten goede zal komen. Hopelijk komt er een vervolg.

4.  Het Voorjaars-Chapître, tevens 117ᵉ Chapître vond op 14 april plaats in Château de Engelenburg in Brummen onder het motto Bordeaux et Afrique du Sud au Château Boutg Angélus. Het C.E., bestaande uit Jos Bruins en Martijn Cysouw, had een aantal evenementen georganiseerd: facultatief golfen, waarna er twee Masterclasses waren: een blindproeverij St Julien versus Zuid Afrika, gehouden door de twee vinologen van het Château (waar Zuidafrikaanse wijnen een vooraanstaande positie hebben). Één class voor de Commandeurs en één voor de overige deelnemers: een geslaagd experiment. Na de classes was de receptie op een zonovergoten terras, het bleek het begin van een memorabele zomer. Tijdens het Chapître waren er twee intronisaties: Bas van Beek tot Commandeur, en Noël Vanwittenbergh tot Commandeur de Mérite, dit vanwege zijn bijzondere kwaliteiten als Sommelier. Wij hebben al veel genoten van zijn kwaliteiten en verwachten dat hij ons in de toekomst nog veel speciale wijnmomenten zal bezorgen. Tijdens het diner gaf Jakob Slis een presentatie van zijn C.V., zijn wijnpassie en zijn vineuze toekomstverwachting, dit in het kader van zijn Candidat-stelling. Er waren 51 Commandeurs en gasten.

5. De Wijnreis: 30 mei t/m 2 juni. Het C.E., bestaande uit Onze Vinothécaire Thierry Wildbergh en Martijn Cysouw heeft een fabelachtige reis samengesteld. Het was dit keer een toeristische wijnreis, die we echter wel mochten scharen onder de categorie Technische Wijnreis: prachtige Châteaux, schitterende en gevariëerde inleidingen en rondleidingen,  mooie proeverijen, schitterende lunches en diners. Onwaarschijnlijk hoe persoonlijk de ontvangsten waren bij fascinerende mensen, op eminente locaties, waarbij ook onze G.M. in zijn element was in het kader van o.a. het uitdiepen van onze relaties in de Bordeaux. Vermeldenswaardig is natuurlijk ook de onderscheiding voor Laurent Vonderheyden van Château Monbrison: hij werd benoemd tot Chevalier dans l’Ordre du Petit Sabot. Wij hielden er een mooie Monbrisonhoed aan over. Het volledige programma wordt nog geplaatst op de website. Liefst 29 personen hebben van deze prachtige wijnreis kunnen genieten.

6. Op 6 september vond een Masterclass plaats, georganiseerd en gegeven door onze kersverse Commandeur de Mérite Noël Vanwittenbergh. Samen met onze Vinothécaire Thierry vormde hij het C.E. Het motto van deze masterclass, die in de Kersentuin in Amsterdam werd gehouden was De Parels van de Linker Oever en aansluitend was er een diner. Unaniem was iedereen zeer onder de indruk van de te proeven wijnen, maar met name van de passie, kennis en overdrachtsvermogen van Noël. Onder de titel Bordeaux en zijn wijnen, Terroir & Druiven  nam hij iedereen mee in zijn proeftocht, die voor de meeste van zijn deelnemers tot een ongekende diepgang leidde, een proeve van zijn bekwaamheid, een ware Commandeur de Mérite.  Er waren 27 Commandeurs aanwezig.

7. Op 11 oktober vond de Thuisproeverij plaats bij Koen Limperg, die ons samen met Lydia zeer gastvrij heeft ontvangen. Koen had zelf een fraaie annonce:  Grapes Shoot Out: Saint Julien versus Pauillac. Onze Vinothécaire had diverse Commandeurs gevraagd een fles in te brengen, gelijkelijk verdeeld over Saint Julien en Pauillac. De proeverij was blind: telkens werd een vertegenwoordiger

uit beide kampen geproefd en beoordeeld, waarna steeds een winnaar werd gekozen. Daarna volgde de deblindering om te zien waar de punten heen gingen. Het was een leuke methode om intens te proeven en te kiezen. Verrassend was dat er uiteindelijk een gelijke stand resulteerde. Tijdens de proeverij was er prachtige catering, en na de proeverij heeft Régent Lukas van den Heuvel op zijn onnavolgbare wijze weer een mooie veilig van kelderbloemen gehouden ter vermaak en aanvulling van het wijnbudget. Er waren 21 Commandeurs.

8. Het Najaars-Chapître (118ᵉ) vond op 17 november plaats in Den Haag. Het  Comité Exécutif  bestaande uit Hub. Harmeling en André Olijslager, met waar nodig ondersteuning, heeft er een opmerkelijke gebeurtenis van gemaakt.  Het motto: Le Saint Julien à la Mer du Nord. Voorafgaand was er op 16 november een Diner d’Acceuil bij Lemon Grass aan de Scheveningse haven: een feestelijk onthaal van onze Franse gasten. Op 17 november volgde een vol programma, dat zich geheel afspeelde op de Résidence van de Franse Ambassadeur Philippe Lalliot, die ons daar voor de gehele dag had uitgenodigd. De ochtend begon met een Masterclass voor vooraanstaande en veelbelovende Sommeliers, geleid door Ronald de Groot en Commandeur Noël Vanwittenbergh. ’s Middags was er een bijzonder mooie proeverij van wijnen van onze Franse gasten uit Saint Julien, die meer dan 50 % van de Appelation vertegenwoordigden, onder wie 7 Grand Cru’s, Châteuax die die ook het prachtige diner zouden begeleiden. Maar eerst was er de receptie en het Chapître, waar aan Stefan Koudstaal, Elisabeth Perlee en Iman Brinkman de tijdelijke status van Candidat Impetrant is verleend, en vervolgens Jakob Slis en Olivier Guillaumond werden geïntroniseerd. Georges Haushalter (Compagnie Medocaine) werd bevorderd tot Chevalier dans l’Ordre du Petit Sabot. Evenals vorig jaar haalde de Commanderie weer prominent de pagina’s van de Telegraaf. Het diner vormde met inbreng van onze Franse gasten een gezellige afsluiting van dit 118ᵉ Chapître, dat door het C.E perfect was georganiseerd. Bij de proeverij waren liefst 120 Commandeurs en gasten, bij het Chapître ongeveer 80.

Nog zeker vermeldenswaardig was dat Noël Vanwittenbergh dit jaar twee onderscheidingen binnenhaalde: de verkiezing tot Beste Gastheer van de Benelux door Culinaire Saisonnier en de toekenning van de Michelin Award Sommelier Nederland 2019.

Het Conseil Privé kwam het afgelopen verenigingsjaar 6 maal met veel genoegen in vergadering bijeen onder het genot van door ieder meegebrachte kelderschatten. Het Conseil Privé bestaat uit de volgende Commandeurs:

Hub. Harmeling                              Grand Maître

Jan van Doesburg                           Secrétaire, Vice-Grand Maître

Thierry Wildbergh                         Vinothécaire

Rob Versteegh                                 Trésorier

Lukas van den Heuvel                  Régent

Martijn Cysouw                              Grand Chambellan

Het C.P. is gelukkig met de continue groei en diversificatie van onze Commanderie en streeft er naar die te continueren

logo1Commanderiekleiner

Bordeaux toujours Bordeaux

Lichtenvoorde, 19 januari
Jan van Doesburg

Vice Grand-Maître en Secrétaire van de Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas

Ambities van de Grand-Maître

Unknown

 

 

IMG 3426

 

Sinds februari 2015 ben ik verkozen tot Grand Maître en samen met het bestuur (het zogenaamde Conseil Privé) zijn een aantal duidelijke ambities voor de komende vier jaren vastgesteld.

Allereerst hebben we als bestuur de twee meest karakteristieke kenmerken van onze nationale Commanderie geïdentificeerd:

  • Onze voorliefde voor Bordeaux wijnen en onze belangstelling om over die wijnen meer te weten te komen zowel door proeverijen als door informatieoverdracht;
  • Deelgenoot en onderdeel te zijn van de internationale Franse wijncultuur, inclusief de rituelen en ceremonies die daar bij horen en een (minimale) beheersing van de Franse taal, al is het maar om met de Chateaux eigenaren die ons uit Frankrijk komen bezoeken over wijn te kunnen praten.

IMG 0108

In de tweede plaats willen we de traditie koesteren en tegelijkertijd voorkomen dat die onze ontwikkeling zou belemmeren. Op dit moment bestaat onze wijnclub uit 40 Commandeurs van verschillende leeftijd, uit verschillende delen van het land en van verschillend geslacht. Een aantal van ons hebben Bordeaux wijnen in onze kelders die we graag met elkaar delen; met name ook met jonge wijnliefhebbers die belangstelling hebben voor de specifieke kenmerken en kwaliteiten van wijnen uit de Bordeaux.

 

In de derde plaats komen wij met alle Commandeurs tenminste drie keer per jaar bij elkaar voor een mooie en instructieve proeverij en een feestelijke avond. Belangrijker nog zijn de proeverijen die we bij een van ons thuis organiseren. Elke Commandeur brengt dan zijn eigen “best bottle” mee in een bepaalde categorie. De rij met lege flessen na afloop is vaak buitengewoon en opgebouwd uit de mooiste flessen die een aantal van ons in hun kelder hadden bewaard, dan wel de mooie flessen die anderen (die geen kelder hebben) bij hun wijnwinkelier hadden bemachtigd. Als Commanderie bouwen we ook aan onze eigen voorraad Bordeauxwijnen zodat deze kunnen ouderen en op toekomstige bijeenkomsten kunnen worden gedronken.

 

Karel

In de vierde plaats doen we ons voordeel met de Patronage van het Grand Conseil in Bordeaux. Deze verbondenheid verschaft ons geïnstitutionaliseerde relaties met wereldberoemde producenten in de Bordeaux. Vooral tijdens onze quasi-jaarlijkse wijnreizen (vier dagen) brengt dit de mogelijkheid mee om uiteenlopende Chateaux te bezoeken voor een proeverij, voor de lunch of voor een diner.

Onze prioriteiten voor de komende vier jaren zijn als volgt:

Giscours

  • Nieuwe Commandeurs identificeren waarvan bij voorkeur de helft vrouwen;
  • De zichtbaarheid van onze Commanderie vergroten door samen te werken met bevriende organisaties (bijvoorbeeld de Union de Grand Crus) uit de Bordeaux streek en door wijnevenementen te organiseren in Nederland in samenwerking met anderen zoals het blad Wijnpers en verschillende wijnhandelaren in Nederland;
  • Bordeaux wijnen en de promotie daarvan centraal stellen bij onze plannen en prioriteiten. Het is tenslotte de Bordeaux wijn die de gemeenschappelijke noemer is van onze groep. Ons doel is om samen van wijn te genieten en daarover te leren, ongeacht leeftijd, status of inkomen.

 

Dining

 

Om deze ambities te verwerkelijken willen we nieuwe contacten leggen vooral met vrouwen en mannen die het leuk vinden om met anderen wat tijd (en een goed glas Bordeaux) te delen; soms in een wat formele, maar altijd in een sfeer van saamhorigheid. Een ieder die hierover meer wil weten, nodigen wij graag uit om contact te leggen met een email aan secretaire@commanderiedebordeaux.nl

Bordeaux toujours Bordeaux

 

Hub. J. Harmeling

Grand Maitre de la Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas

 

Bericht van de Grand-Maître 2018

Unknown

 

 

Line-up ALV 2017

 

Chers Commandeurs et ami(e)s,

Graag wens ik jullie een gezegend en voorspoedig nieuw jaar 2018

Voor het “oude” jaar ben ik jullie mede namens het Conseil Privé erkentelijk. Erkentelijk voor de actieve bijdragen die Commandeurs van den Heuvel, de Lussanet, Kist, Timmers, Beck en Schreinemachers hebben geleverd door de drie chapîtres in 2017 zo succesvol voor te bereiden en te doen verlopen. Ghislaine heeft daarnaast ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de Krasnapolsky proeverij met de UGCB. Dave vervulde tevens een wezenlijke rol bij de proeverij bij de Gouden Leeuw in Voorschoten. Commandeur Ansems stelde zowel zijn huis als zijn zonnig en voornaam gelegen parkeerplaats aan de Herengracht ter beschikking voor de thuisproeverij op 1 juni met het thema Pessac Leognan en de wijnveiling.

Thuisproeverij juni 2017

Het “activisme” van Commandeurs is (naast prioriteit voor diversificatie, integratie en gerichte profilering) een belangrijk punt voor dit Conseil Privé; een vereniging waarin alle leden een bijdrage leveren; 46 kunnen (en weten) méér dan zes.

Ook de Parrains van 2018 verdienen daarom vermelding: het actief bevorderen van verjonging en diversificatie van ons ledenbestand is zonder meer een verdienste. Dank daarom aan Thierry Wildberg, Bas Ansems, Wouter Butzelaar, René Weijerman, Rob Versteegh en Chris Zanders voor hun inspanningen in dit verband.

Najaars-Chapître 2017 Amstel Hotel Amsterdam

Ook andere Commandeurs hebben hun bijdrage geleverd door op en aanmerkingen te delen met leden van het Conseil Privé, en deze niet te beperken tot de wandelgangen. Veelal zijn deze aansporingen en vragen een goed teken van betrokkenheid en relevante feedback voor zowel het Conseil Privé als voor de Grand Maître. Onder andere heeft het ons tot het inzicht gebracht dat de dadendrang, het aanpassen van regelgeving, het opstellen van organisatieprotocollen en het sterke accent op méér dan “pappen en nathouden” waarvoor wij ons als Conseil Privé sterk maken, voor jullie als Commandeurs ook een belasting kan vormen en dat daarover onzerzijds in ieder geval beter en beargumenteerd kan worden gecommuniceerd.

De Telegraaf

Bij de ALV op 26 januari a.s. hoop ik zeer jullie te treffen en zal ik deze laatste alinea graag kort uitwerken en toelichten. Voor nu sluit ik af met een hartelijke groet en een woord van dank dat wij als Conseil Privé het nieuwe jaar beginnen met de levenskrachtige, authentieke en vriendschappelijke groep die jullie vormen.

Cheers.

Bordeaux toujours Bordeaux

Hub. J. Harmeling

Grand Maitre de la Commanderie de Bordeaux aux Pays Bas

 

 

 

 

 

Ambitions du Grand-Maître

Franse vlag

Tertre

 

En Février 2015  j’ai été élu Grand Maître et en accord avec le Conseil Privé nous avons adopté un certain nombre d’objectifs clairs concernant les quatre prochaines années.

Tout d’abord, le Conseil a identifié les deux traits les plus caractéristiques de notre Commanderie aux Pays-Bas:

  • Notre amour des vins de Bordeaux et de notre désir d’en apprendre plus sur ces vins par le biais de dégustations ou lors de séances de formation;
  • Nous partageons et sommes partie intégrante de la culture Française internationale du vin, y compris les rituels et les cérémonies qui y sont associés ainsi qu’une maîtrise (minimale) de la langue française, ne serait-ce que pour discuter Vin avec les propriétaires de Châteaux qui nous rendent visite de France.

 

IMG 8908

Deuxièmement, nous tenons à chérir la tradition sans pour autant nuire à notre développement. À présent, notre association est composée de [40] Commandeurs de différents âges, sexes et régions des Pays-Bas. Nombre d’entre nous ont des vins de Bordeaux dans nos caves que nous partageons volontiers; en particulier avec les jeunes amateurs de vins qui sont intéressés par les caractéristiques et les qualités spécifiques des vins de Bordeaux.

 

Troisièmement, tous les Commandeurs se rassemblent au moins trois fois par an pour une dégustation belle et instructive et une soirée festive. Plus important encore, nous organisons des dégustations dans les maisons des uns et des autres. Chaque Commandeur apporte alors sa propre “meilleure bouteille” dans une catégorie spécifique. La rangée de bouteilles vides est ensuite souvent extraordinaire et construit à partir des meilleurs bouteilles que quelques-uns d’entre nous avaient préservé dans leur cave, ou les belles bouteilles que d’autres (qui ne disposent pas d’une cave) avaient dénichées chez leur détaillant de vin. En tant que Commanderie nous constituons aussi notre propre cave de vins de Bordeaux afin qu’ils puissent vieillir et être bus lors de futures réunions.

 

Wittewijn

 

Enfin, nous bénéficions du Patronage du Grand Conseil à Bordeaux. Cette connexion nous donne accès à des relations institutionnalisées avec les producteurs de renommée mondiale à Bordeaux. Surtout lors de nos voyages quasi-annuels (quatre jours), ce Patronage nous permet d’avoir l’occasion de visiter différents châteaux pour une dégustation, un déjeuner ou un dîner.

Bordeaux 2010 213

Nos priorités pour les quatre prochaines années sont les suivantes:

Identifier de nouveaux Commandeurs, dont la moitié seront de préférence des femmes;

Augmenter la visibilité de notre Commanderie en collaborant avec des organisations amies de la région de Bordeaux (par exemple, l’Union des Grand Crus) ou en organisant des événements autour du vin aux Pays-Bas en coopération avec d’autres, comme le magazine Wijnpers et divers marchands de vins aux Pays-Bas;

 

 

Les vins de Bordeaux et leur promotion sont au cœur de nos plans et de nos priorités. Après tout, le vin de Bordeaux est le dénominateur commun de notre groupe. Notre objectif est de profiter des vins tous ensemble et apprendre à leur sujet, indépendamment de notre âge, de notre statut social ou de notre revenu.

Diner

Pour réaliser ces aspirations, nous voulons établir de nouveaux contacts en particulier avec des femmes et des hommes qui souhaitent partager un moment (et un verre de Bordeaux) les uns avec les autres; parfois dans un cadre un peu plus formel, mais toujours dans un esprit de camaraderie. Toute personne qui souhaite en savoir plus est invitée à se connecter par e-mail à secretaire@commanderiedebordeaux.nl

Bordeaux toujours Bordeaux

Hub. J. Harmeling

Grand Maitre de la Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas

Translation: Laure Wessemius