Jaarverslag 2018

Dit jaarverslag heeft betrekking op het kalenderjaar 2018.
Per 31 december 2018 was het ledenbestand als volgt samengesteld:

1   Grand Maître d’honneur
André Olijslager
2   Commandeurs d’honneur
Martijn Vogelzang
Philippe Lalliot, Ambassadeur de France
2   Membres d’honneur
Véronique Sanders (Château Haut-Bailly)
Alexander van Beek (Château du Tertre en Giscours)

49 Commandeurs

4   Chevaliers dans l’Ordre du petit Sabot
Marc Verpaelen (Giscours/du Tertre)

Jérôme Heranval (Durfort-Vivens)

Laurent Vonderheyden (Monbrison)

Georges Haushalter (Compagnie Medocaine)

Onze Commanderie bestaat sedert 1979

Met ingang van 1 januari 2018 was het aantal Commandeurs 45 door de Intronisatie tijdens het Najaars-Chapître in het Amstelhotel in Amsterdam van Eline Westerhof en Friso Verschoor. Er waren geen uittredende Commandeurs.

In 2018 mochten wij vier nieuwe Commandeurs verwelkomen: Noël Vanwittenbergh en Bas van Beek werden tijdens het Voorjaars-Chapître in Château de Engelenburg in Brummen en Jakob Slis en Olivier Guillaumond werden tijdens het Najaars-Chapître in de Résidentie van de Franse Ambassadeur Pierre Lalliot in Den Haag op passende wijze geïntroniseerd. Er was één opzegging van lidmaatschap: Patrick Mol heeft om diverse redenen zijn lidmaatschap beëindigd. Per saldo is ultimo 2018 het aantal Commandeurs 49.

Het jaar 2018 was wederom een mooi en indrukwekkend jaar voor onze Commanderie, waarbij met name acht activiteiten in het oog springen:

1. Op 26 januari vond het 116ᵉ Chapître, tevens ALV plaats in Stadskasteel Oudaen in Utrecht. Dit in navolging van het 110ᵉ en 113ᵉ Chapître. De centrale ligging van deze locatie en de goede bereikbaarheid middels het O.V. zorgde ook nu weer voor een ruime opkomst (24 aanwezigen).

De notulen van deze ALV-vergadering staan op het besloten gedeelte van onze website: www.commanderiedebordeaux.nl onder het kopje Secrétaire.

2. Op 5 februari was de jaarlijkse proeverij van de UGCB en Perswijn in de Wintertuin van Krasnapolsky in Amsterdam. Er werden ongeveer 100 Grands Crus (wit en rood) uit de Bordeaux ter proeverij aangeboden. Ook dit jaar was onze Commanderie actief als partner bij de organisatie, hetgeen opnieuw leidde tot een substantiëel aantal bezoekers aan dit evenement. De proeverij was wederom een groots en sfeervol succes met prachtige wijnen, en er was het weerzien van inmiddels een aantal bekende gezichten: er ontwikkelt zich een fraaie gewoonte . Onze Commanderie speelde ook een rol in de organisatie van de afterparty voor professionals in restaurant de Klepel te Amsterdam.

3. Op uitnodiging van de Grand Maître vond op 10 maart een wijnproeverij (St. Julien) en kennismaking plaats ten huize van de G.M. Uitgenodigd waren het C.P. , Potentiële Candidats, Candidats en potentiële Impétrants. Daarnaast enkele recent geïntronseerde Commandeurs. Het werd een ongelooflijk mooie wijnproeverij in een sfeervolle ambiance. Iedereen was zeer enthousiast en genoot van dit initiatief om elkaar en petit comité beter te leren kennen.  Het is tevens een goede methode om nieuwelingen meer met elkaar te verbinden, hetgeen de onderlinge band ten goede zal komen. Hopelijk komt er een vervolg.

4.  Het Voorjaars-Chapître, tevens 117ᵉ Chapître vond op 14 april plaats in Château de Engelenburg in Brummen onder het motto Bordeaux et Afrique du Sud au Château Boutg Angélus. Het C.E., bestaande uit Jos Bruins en Martijn Cysouw, had een aantal evenementen georganiseerd: facultatief golfen, waarna er twee Masterclasses waren: een blindproeverij St Julien versus Zuid Afrika, gehouden door de twee vinologen van het Château (waar Zuidafrikaanse wijnen een vooraanstaande positie hebben). Één class voor de Commandeurs en één voor de overige deelnemers: een geslaagd experiment. Na de classes was de receptie op een zonovergoten terras, het bleek het begin van een memorabele zomer. Tijdens het Chapître waren er twee intronisaties: Bas van Beek tot Commandeur, en Noël Vanwittenbergh tot Commandeur de Mérite, dit vanwege zijn bijzondere kwaliteiten als Sommelier. Wij hebben al veel genoten van zijn kwaliteiten en verwachten dat hij ons in de toekomst nog veel speciale wijnmomenten zal bezorgen. Tijdens het diner gaf Jakob Slis een presentatie van zijn C.V., zijn wijnpassie en zijn vineuze toekomstverwachting, dit in het kader van zijn Candidat-stelling. Er waren 51 Commandeurs en gasten.

5. De Wijnreis: 30 mei t/m 2 juni. Het C.E., bestaande uit Onze Vinothécaire Thierry Wildbergh en Martijn Cysouw heeft een fabelachtige reis samengesteld. Het was dit keer een toeristische wijnreis, die we echter wel mochten scharen onder de categorie Technische Wijnreis: prachtige Châteaux, schitterende en gevariëerde inleidingen en rondleidingen,  mooie proeverijen, schitterende lunches en diners. Onwaarschijnlijk hoe persoonlijk de ontvangsten waren bij fascinerende mensen, op eminente locaties, waarbij ook onze G.M. in zijn element was in het kader van o.a. het uitdiepen van onze relaties in de Bordeaux. Vermeldenswaardig is natuurlijk ook de onderscheiding voor Laurent Vonderheyden van Château Monbrison: hij werd benoemd tot Chevalier dans l’Ordre du Petit Sabot. Wij hielden er een mooie Monbrisonhoed aan over. Het volledige programma wordt nog geplaatst op de website. Liefst 29 personen hebben van deze prachtige wijnreis kunnen genieten.

6. Op 6 september vond een Masterclass plaats, georganiseerd en gegeven door onze kersverse Commandeur de Mérite Noël Vanwittenbergh. Samen met onze Vinothécaire Thierry vormde hij het C.E. Het motto van deze masterclass, die in de Kersentuin in Amsterdam werd gehouden was De Parels van de Linker Oever en aansluitend was er een diner. Unaniem was iedereen zeer onder de indruk van de te proeven wijnen, maar met name van de passie, kennis en overdrachtsvermogen van Noël. Onder de titel Bordeaux en zijn wijnen, Terroir & Druiven  nam hij iedereen mee in zijn proeftocht, die voor de meeste van zijn deelnemers tot een ongekende diepgang leidde, een proeve van zijn bekwaamheid, een ware Commandeur de Mérite.  Er waren 27 Commandeurs aanwezig.

7. Op 11 oktober vond de Thuisproeverij plaats bij Koen Limperg, die ons samen met Lydia zeer gastvrij heeft ontvangen. Koen had zelf een fraaie annonce:  Grapes Shoot Out: Saint Julien versus Pauillac. Onze Vinothécaire had diverse Commandeurs gevraagd een fles in te brengen, gelijkelijk verdeeld over Saint Julien en Pauillac. De proeverij was blind: telkens werd een vertegenwoordiger

uit beide kampen geproefd en beoordeeld, waarna steeds een winnaar werd gekozen. Daarna volgde de deblindering om te zien waar de punten heen gingen. Het was een leuke methode om intens te proeven en te kiezen. Verrassend was dat er uiteindelijk een gelijke stand resulteerde. Tijdens de proeverij was er prachtige catering, en na de proeverij heeft Régent Lukas van den Heuvel op zijn onnavolgbare wijze weer een mooie veilig van kelderbloemen gehouden ter vermaak en aanvulling van het wijnbudget. Er waren 21 Commandeurs.

8. Het Najaars-Chapître (118ᵉ) vond op 17 november plaats in Den Haag. Het  Comité Exécutif  bestaande uit Hub. Harmeling en André Olijslager, met waar nodig ondersteuning, heeft er een opmerkelijke gebeurtenis van gemaakt.  Het motto: Le Saint Julien à la Mer du Nord. Voorafgaand was er op 16 november een Diner d’Acceuil bij Lemon Grass aan de Scheveningse haven: een feestelijk onthaal van onze Franse gasten. Op 17 november volgde een vol programma, dat zich geheel afspeelde op de Résidence van de Franse Ambassadeur Philippe Lalliot, die ons daar voor de gehele dag had uitgenodigd. De ochtend begon met een Masterclass voor vooraanstaande en veelbelovende Sommeliers, geleid door Ronald de Groot en Commandeur Noël Vanwittenbergh. ’s Middags was er een bijzonder mooie proeverij van wijnen van onze Franse gasten uit Saint Julien, die meer dan 50 % van de Appelation vertegenwoordigden, onder wie 7 Grand Cru’s, Châteuax die die ook het prachtige diner zouden begeleiden. Maar eerst was er de receptie en het Chapître, waar aan Stefan Koudstaal, Elisabeth Perlee en Iman Brinkman de tijdelijke status van Candidat Impetrant is verleend, en vervolgens Jakob Slis en Olivier Guillaumond werden geïntroniseerd. Georges Haushalter (Compagnie Medocaine) werd bevorderd tot Chevalier dans l’Ordre du Petit Sabot. Evenals vorig jaar haalde de Commanderie weer prominent de pagina’s van de Telegraaf. Het diner vormde met inbreng van onze Franse gasten een gezellige afsluiting van dit 118ᵉ Chapître, dat door het C.E perfect was georganiseerd. Bij de proeverij waren liefst 120 Commandeurs en gasten, bij het Chapître ongeveer 80.

Nog zeker vermeldenswaardig was dat Noël Vanwittenbergh dit jaar twee onderscheidingen binnenhaalde: de verkiezing tot Beste Gastheer van de Benelux door Culinaire Saisonnier en de toekenning van de Michelin Award Sommelier Nederland 2019.

Het Conseil Privé kwam het afgelopen verenigingsjaar 6 maal met veel genoegen in vergadering bijeen onder het genot van door ieder meegebrachte kelderschatten. Het Conseil Privé bestaat uit de volgende Commandeurs:

Hub. Harmeling                              Grand Maître

Jan van Doesburg                           Secrétaire, Vice-Grand Maître

Thierry Wildbergh                         Vinothécaire

Rob Versteegh                                 Trésorier

Lukas van den Heuvel                  Régent

Martijn Cysouw                              Grand Chambellan

Het C.P. is gelukkig met de continue groei en diversificatie van onze Commanderie en streeft er naar die te continueren

logo1Commanderiekleiner

Bordeaux toujours Bordeaux

Lichtenvoorde, 19 januari
Jan van Doesburg

Vice Grand-Maître en Secrétaire van de Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *